Švenčiame Kovo 11-ąją!

 

Švenčiame Kovo 11-ąją!

Aleksoto bendruomenės centro aktyvas šiais metais Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną šventė kartu su pabėgėliais iš Ukrainos, kuriuos priglaudė ir apgyvendino savo šeimose. Be to, LRS nario Vytauto Juozapaičio patarėjos Liukrecijos Navickienės iniciatyva švęsti kartu pakvietėme ir Vilijampolės, Lampėdžių, Romainių gyventojų šeimose priglaustus ukrainiečius.

Iš pradžių pakvietėme visus į Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelį, kuriame 12 val. prasidėjo iškilmingas Kovo 11-osios minėjimas. Vienas iš šventės akcentų buvo tradicinis gėlių padėjimas prie Nežinomo kareivio kapo bei Laisvės paminklo: po Aleksoto vėliava susibūrę bendruomenininkai kartu su ukrainiečiais iškilmingai nešė Ukrainos vėliavą, prie Nežinomo kareivio kapo bei Laisvės paminklo padėjo savo rankomis pagamintų trispalvių paukštelių – laisvės simbolių. Šiemet kaip niekad šventė buvo emocinga, parodanti, kokios svarbios yra laisvė ir nepriklausomybė, kaip už jas reikia nenuilstamai kovoti.

Kovo  11-osios šventė nuo 14 val. persikėlė į Aleksotą: prie Aleksoto seniūnijos, skambant Lietuvos ir Ukrainos himnams, buvo iškeltos Lietuvos, Ukrainos, Europos Sąjungos ir Aleksoto vėliavos. Po iškilmingo vėliavų pakėlimo sugužėjome į Aleksoto seniūnijos salę, kur tęsėsi be galo nuoširdus ir jausmingas kauniečių ir Ukrainos pabėgėlių susitikimas. Paprašėme ukrainiečių prisistatyti ir trumpai papasakoti apie save ir sunkų kelią iki mūsų. 6 asmenys, tarp jų – savo dainavimo studiją Kijeve turėję Natalija ir Anatolijus, psichologė Marina, informatikė Ala su vaikais prisiglaudė pas mūsų ansambliečius Reginą ir Alfredą, lampėdiškiai Antanas ir Giedra priglaudė 4 moteris, aleksotiškiai Saulius ir Edita atlydėjo 7 Ukrainos piliečius su vaikais,  romainiškė Daiva atlydėjo 4 ukrainiečių šeimą, aleksotiškiai Liukrecija ir Ramūnas bei Zenonas su Laima priglaudė po 2 ukrainiečius. Ukrainiečiai su ašaromis akyse dėkojo mūsiškiams už suteiktą namų šilumą, Natalija ir Anatolijus atliko keletą ukrainietiškų kūrinių, koncertavo bei lietuviškų žaidimų mokė liaudiškos muzikos ansamblis Svirbė.

Po koncerto Aleksoto bendruomenės centro moterys suruošė gausų vaišių stalą, o Rimutė ir Gintautas Povilaičiai visus pavaišino nepaprastai gardžiu troškiniu. Visi šventės dalyviai pasijuto kaip didelėje darnioje šeimoje, apglėbti dėmesiu, meile, atjauta.

Tegyvuoja Ukraina, tegyvuoja Lietuva!

2022-03-12

Visos naujienos

© 2024 Visos teisės saugomos, programavo Webtemple