Pasaulinio garso kompozitorius pagerbtas Kaune

       Liepos 14 d. VDU Botanikos sode pasodintas atminimo ąžuolas garsiam lenkų kompozitoriui Krzysztofui Pendereckiui. Lenkų instituto Vilniuje iniciatyva kartu su VDU Botanikos sodo, Kauno valstybinės filharmonijos ir Aleksoto bendruomenės centro atstovais buvo prisimintas ir labai šiltai pagerbtas 2020 metais savo žemišką kelionę baigęs pasaulinę šlovę pelnęs kompozitorius Krzysztofas Pendereckis. VDU Botanikos sodo direktorius Nerijus Jurkonis pasveikino visus renginio dalyvius ir pasidžiaugė gražia Lenkijos instituto Vilniuje ir VDU Botanikos sodo draugyste. Lenkijos instituto Vilniuje direktorė Malgorzata Stefanovicz Pecela taip pat džiaugėsi sėkmingu bendradarbiavimu su VDU Botanikos sodu, Kauno valstybine filharmonija ir Aleksoto bendruomenės centru.

      Labai šiltais prisiminimais apie kompozitorių K. Pendereckį pasidalino LR Seimo kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis. Jo gastrolės Pekine, Varšuvoje, betarpiškas bendravimas su kompozitoriumi atskleidė pačias gražiausias talentingo, jautraus, labai savitai jaučiančio gamtą žmogaus portretą. Vytautas Juozapaitis taip pat perdavė nuoširdžiausius linkėjimus nuo K. Pendereckio gero bičiulio kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus, kuris dėl sveikatos problemų negalėjo atvykti į renginį.

      Kauno valstybinės filharmonijos direktorius Justinas Krėpšta renginio dalyviams chronologiškai išdėstė, kada ir kur Kauno valstybinis choras, vadovaujamas prof. P.Bingelio, koncertavo kartu su kompozitoriumi ir dirigentu K.Pendereckiu. Visiems buvo įdomu išgirsti, kad draugystė užsimezgė dar 1999 metais.

     Prisiminimus papildė Lapinskienės ir Lapinskaitės duetas, atlikęs keletą K. Pendereckio pjesių klarnetui su fortepijonu, o Aleksoto bendruomenės centro pirmininkė Steputė Račkauskienė labai šiltai padėkojo Lenkijos institutui Vilniuje už šią gražią draugystės ir atminimo dovaną – ąžuoliuką, kurį pasodinome VDU Botanikos sode.

      Renginį puikiai vedė Aleksoto bendruomenės centro valdybos narys Zenonas Šalna, garbės sargyboje stovėjo Aleksoto voltižieriai, o svečius sutiko Aleksoto šauliai. Dėkojame visiems renginio dalyviams už atmintį ir jautrų pagerbimą.

2021-07-15

Visos naujienos

© 2024 Visos teisės saugomos, programavo Webtemple