Aleksoto voltižieriai dalyvavo Žaliakalnio renginyje

Aleksoto voltižieriai lapkričio 27 d. dalyvavo Prisikėlimo bažnyčioje vykusioje istorijos ir atminties valandoje „Tautos kilmės lopšys ir Nepriklausomos valstybės aušros Sūduvoje”, kurią organizavo Žaliakalnio bendruomenė...
Turime saugoti istorinę atmintį, kultūrą, papročius, tradicijas. O jos – gyvos ir mūsų dienose. Istorinė atmintis gaivinama ne tik knygomis, bet ir gyvais liudijimais. Apie tai bylojo iškilmingai į salę įžygiavę Voltižieriai. Tai 2015 metų pabaigoje Aleksoto bendruomenėje įkurta kuopa. Vadovaujami vado Vytauto Valentos, kariūnai priminė apie ypatingos paskirties pėstininkų dalinį, kuris buvo įkurtas Varšuvos kunigaikštystėje, pavaldžioje Prancūzijos imperijai, 1807 metais. Į tą teritorijos dalį buvo patekusi ir kairioje Nemuno pusėje buvusi lietuviškoji Užnemunė su Aleksotu. Šio krašto vyrai noriai tarnavo prancūzų pavyzdžiu sukurtoje kariuomenėje. Tai buvo pirmieji XIX amžiaus savanoriai, kurie tikėjosi, kad Lietuva greitai bus išlaisvinta iš Rusijos priespaudos.
Aleksoto Voltižierių vadas Vytautas Valenta pacitavo A. Smetonos žodžius; „... nušvietę savo praeitį, šviesiau matysime ir savo ateitį“ (1936. 03 24), pristatė kuopos tikslus, kurių pagrindiniai – prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo, karinio paveldo išsaugojimo, jaunimo patriotinio pilietinio ugdymo. Šaunieji kariai, pasipuošę įspūdingomis uniformomis, pilna ginkluote ir ekipuote, garbingai įnešė vėliavą, pademonstravo savo programą.

 

Pagal www.prisikelimas.lt svetainę (straipsnio autorė Dalia Poškienė)

2016-11-29

Visos naujienos

© 2024 Visos teisės saugomos, programavo Webtemple